MSJA - MISIJA

Nekoliko prijatelja prerano preminulog Dr. Martin Schneider-Jakoby odlučilo da osnuje Udruženje koje nosi njegovo ime, i čiji cilj je da nastavi rad u okviru zaostavštine Dr. Jakoby-ja na očuvanju ulcinjske Solane i prirodnog nasljeđa u Ulcinju.

Dr. Martin Schneider-Jakoby je bio posvećeni biolog i ornitolog koji je desetak posljednjih godina svog života posvetio radu na istraživanju i zaštiti ulcinjske Solane. Nažalost, Solana je i dalje nezaštićena, uprkos ogromnom značaju koju ona ima za biodiverzitet cijelog evrospkog kontinenta.

Društvo ima za cilj podizanje svijesti za očuvanje i zaštitu Ulcinjske solane, kao ključni dio biodiverziteta u Crnoj Gori i šire kao i ohrabrivanje zajednice da preduzme neophodne korake za postizanje ovog, posebno uzimajući u obzir uvrstavanje Ulcinjske solane na Ramsarlisti (Ramsar Convention) tako i na nacionalnom nivou formalno proglašenje Spomenikom prirode.

Ovde možete pogledati naš statut.

Ako vam se dopada rad MSJA, slobodno postanite član.

TIM
zenepa_crop
ZENEPA LIKA

Po završenom 7-mom razredu osnovne škole Zenepa Lika migrirala je za Njemačku sa roditeljima. Nakon završene gimnazije upisala je studije ekonomije a potom je odlučila da upiše i studije arhitekture na Bergische Universtät Wuppertal, gdje je diplomrala 2005-te. edinstveno prirodno bogatsvo voljenog grada Ulcinja je razlog njene odluke da se vrati u svoj rodni kraj. Raditi za dobrobit svih je njena motivacija. “Dana 04.10.2014 sam prvi put bila na solani i vidjela flamingose. Ta ljepota ne može ostaviti ravnodušnim. Ambivalentnost prostora Solane je sinonim stanja Crne Gore. S jedne strane imate neopisivo lijep proctor, a sa druge strane u neposrednoj blizini tog blaga stoji nemilosrdna devastacija tradicionalnog preduzeća. Ta ambivalentnost opisuje crnogorsko stanje. Baš tim riječima su moji prijatelji opisali doživljaj Crne Gore. Ulcinjska Solana zaslužuje našu pažnju i ljubav.“

GUDRUN STEINACKER

Penzionisani njemački diplomata sa pozicijama u SAD-u, bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Norveškoj, Austriji, Bugarskoj, Makedoniji i Rusiji. Od 2014-2016 njemački ambasador u Crnoj Gori.

Upoznala je Dr. Martin Schneider-Jacoby kao mladog naučnika u Hrvatskoj 1987. godine. Shvativši kontinuirano uništavanje biološke raznolikosti u Ulcinju solani, koja je bila fokus rada I straživanja Dr Schneider-Jacoby-a u Crnoj Gori prije njegove prerane smrti odluči da podrži osnivanje Društva i postaje jedan od osnivača .

“Nakon mog odlaska u penziju u julu 2016. Godine. ova podrška će jedna od mojih glavnih aktivnosti biti iz mog novog doma u Beču.”

gudrun-steinacker
darko-saveljic
DARKO SAVELJIC

Osnivač je Društva za zaštitu životinja u Podgorici, Planinarsko smučarskog društva Komovi iz Podgorice i  Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Biolog je po struci sa fokusom na ptice – ornitologija. Specijalizovao se na brojnim međunarodnim programima iz oblasti zaštite ptica i prirode u USA, Koreji, Indiji, Kanadi, Maroku,  EU itd.

Bavi se pticama Ulcinjske solane i aktvno od 1999.godine radi na njenoj zaštiti i promociji. Više od 10 godina aktivno sarađivao sa Dr Martin Schneider Jacoby a član je i osnivač istoimenog društva.