24.06.2019, Dan kada se Ulcinjska solana proglasila park prirode! Čestitamo

  • Tuesday June 25th, 2019
Bazen Jezero 1

Jučerašnje usvajanje  odluke o proglašenju parka prirode “Ulcinjska solana” u skupštini Opštine Ulcinj, je formalna podrška zaštiti ovog jedinstvenog lokaliteta i odbrana prvenstveno interesa lokalne zajednice pa i šire.

Po prvi put nakon dugo godina Opština Ulcinj postaje upravljač tako značajnog lokaliteta, donosi odluku koja jasno ukazuje na značaj Solane i daje smjernice o njenom budućem razvoju. Zaštita Ulcinjske solane na nacionalnom nivou je bio preduslov za upis u Ramsarlisti – močvara od međunarodnog značaja, sa time je sada Ministarstvo održivog razvoja i turizma na red da  ispuni obećanja koja je dala međunarodnoj zajednici.

Ova odluka je dokaz za sve aktivno uključene da je vrijedno zalagati se za zaštitu prirodnih resursa, i da je vremenski okvir ponekad dug, u ovom slučaju više od 15 godina upornog rada.

Čestitamo gradjanima Opštine Ulcinj,  koji su pokazali da im je zaštita Solane važna i pri srcu, odbornicima lokalnog parlamenta koji su juče glasali za proglašenje  parkom prirode Ulcinjska solana i time pokazali da su spremni da se bore za interes njenih građana.

Ovo je prvi korak ka ponovnom obnavljanju tradicije koja je toliko značajna bila za razvoj Ulcinja i regiona i prvi korak ka adekvatnoj zaštiti jedinstvenog biodiverziteta svjetskih razmjera.

Svima nama predstoji još puno rada, ali smo kao i u prošlosti spremni da se zalažemo i da uradimo sve što je u našoj mogućnosti da Ulcinjska Solana postane brend Crne Gore.

Neka nam je srećna, Ulcinjani.