RRETH NESH

Disa miq të ndjerë Dr. Martin Schneider-Jacoby vendosën të themelojnë një shoqatë për të nderuar meritat e tij për mbrojtjen e natyrës në Ballkan. Shoqata synon të vazhdojë punën brenda trashëgimisë së Dr Martin Schneider-Jacoby për të mbrojtjen e Kripores së Ulqinit dhe trashëgimin natyrore të tjetër në Ulqin.

Dr. Martin Schneider-Jacoby ishte një biolog dhe ornitolog i dedikuar që dhjetë vjet të fundit i përkushtoi studimit dhe mbrojtjes së Kripores së Ulqinit. Për fat të keq, Kriporja e Ulqinit ende nuk ëshët e mbrojtur, pavarësisht rëndësis të madhe që ka për biodiversitetin e të gjithë kontinentit evropian.

Shoqata Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA) synon të rrisë ndërgjegjësimin për ruajtjen dhe mbrojtjen e Kripores së Ulqinit si një pjesë kyçe e biodiversitetit në Malin e Zi dhe më gjerë. Përveç kësaj, një synim është të inkurajojë komunitetin që të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të arritur mbrojtjen formale të Kripores së Ulqinit si park natyror dhe ligatinë me rëndësi ndërkombëtare (Ramsar Site).

Këtu mundë të shikoni statutin tonë:

Nëse ju pëlqen çfarë MSJA po bën, ndjehuni të lirë të bëheni pjesë dhe plotësoni formularin e anëtarësis.

EKIPI YNË
Zenepa
ZENEPA LIKA

Themelues dhe Drejtor ekzekutiv

Në vitin 1983, Zenepa Lika emigroi në Gjermani me prindërit e saj. Pas mbarimit të shkollës së mesme ajo u regjistrua në studime ekonomike dhe më pas vendosi të regjistrohej në studimet e arkitekturës në Bergische Universtät Wuppertal, ku u diplomua në vitin 2005. Pasuria unike natyrore e qytetit të dashur të Ulqinit është arsyeja për vendimin e saj për t’u kthyer në atdhe. Të punosh për të mirën e të gjithëve është motivimi i saj. “Më 4 tetor 2014, isha për të herën e parë në Kriporen e Ulqinit dhe pash flamingos. Kjo bukuri nuk mund të të lërë indiferentë. Nga njëra anë, ju keni një hapësirë të papërshkrueshme të bukur, dhe nga ana tjetër, në afërsi të këtij thesari qëndron një shkatërrim i pamëshirshëm në këtë rastë i një ndërmarrjeje tradicionale. Kjo ambivalence përshkruaran dhe qëndron si sinonim për shtetin e Malit të Zi. Me këto fjalë, miqtë e mi përshkruan përvojën e tyre gjatë qëndrimit të tyre në Malin e Zi. Kriporja e Ulqinit meriton vëmendjen dhe dashurinë tonë. “

GUDRUN STEINACKER

Themelues

Gudrun Steinacker është një diplomat gjerman në pension. Ajo mbajti pozita në SHBA, ish-Jugosllavi, Francë, Norvegji, Austri, Bullgari, Maqedoni dhe Rusi. Nga 2014 në 2016 ajo ishte ambasadore gjermane në Mal të Zi.

Ajo e takoj Dr. Martin Schneider-Jacoby në kohë kur ai ishte një shkencëtar i ri në Kroaci në vitin 1987. Duke kuptuar shkatërrimin e vazhdueshëm të biodiversitetit të Kripores së Ulqinit, e cila ishte në qendër të punës së Dr Schneider-Jacoby në Mal të Zi, ajo u angazhua dhe ndihmoi në ngritjen e ndërgjegjësim për çështjen e Kripores së Ulqinit midis trupit diplomatik në Malin e Zi dhe skenës politike evropiane dhe i solli ata të përfshiheshin në mbrojtjen e Ulqinit Salina.

Në nder të punës së Dr Martin Schneider-Jacoby ajo vendosi të mbështesë themelimin e MSJA.

DARKO SAVELJIĆ

Themelues dhe anëtar i Bordit

Darko Saveljić është ndër të tjera themeluesi i Shoqatës për Mbrojtjen e Kafshëve në Podgoricë dhe Qendrës për Mbrojtjen dhe Studimin e Zogjve të Malit të Zi. Ai është biologë specialist të fushës së zogjve – ornitologjia. Ai specializohet në programe të shumta ndërkombëtare në fushën e mbrojtjes së zogjve dhe natyrës në SHBA, Kore, Indi, Kanada, Marok, BE, etj.

Ai është pjesëmarrës dhe koordinator i atlasit të folesë evropiane, Listës së kuqe të zogjëve Evropiane , IBA e Malit të Zi dhe përfaqësues i Malit të Zi në Sekretariatin e AEWA, është anëtar i Këshillit Shkencor në Konventën e Bonit.

Që nga viti 1999, ai është aktivë në promovimin dhe mbrojtjen e Kripores së Ulqinit dhe për më shumë se 10 vite  ka bashkëpunuar në mënyrë aktive me Dr. Martin Schneider-Jacoby.

ADALETA BIBEZIĆ

Anëtare i Bordit

Një nga arsyet më të rëndësishme për jetën time në Malin e Zi është bukuria e natyrës, afërsia e detit, klima dhe numri i madh i orëve të diellit gjatë vitit. Prandaj angazhimi im për Ulqinin është një pasojë e natyrshme e asaj që është thelbi im. Për të ruajtur këtë rezervuar natyror unik dhe habitatin e zogjve, me prodhimin e pashmangshëm të kripës, ajo ndikon pozitivisht në të gjithë ekosistemin dhe kushtet klimatike të këtij rajoni. Mbrojtja e Kripores së Ulqinit dhe shpallja e saj si një monument natyror, dmth. ruajtja e Kripores së paprekur është ajo për të cilën po lufton kjo shoqëri dhe shpresoj se angazhimi im në këtë shoqëri do të kontribuojë dhe të jetë efektiv. “Respektoni natyrën dhe çfarë ajo është, në mënyrë që ajo t’ju japë atë që ju nevojitet” dhe rezultatet e respektimit të këtij parimi janë kushte më të mira jetese dhe ofertë më cilësore turistike.

DRITAN ABAZOVIĆ

Anëtar i Bordit

Që nga viti 2012, Dritan Abazoviq është anëtari më i ri i Parlamentit të Malit të Zi. Ai është themeluesi dhe nënkryetari i partisë politike të Levizjes Qytetare – URA.

Ai është anëtar i Komitetit të Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Emigrantëve, Komitetit për Integrimin Europian dhe Komitetit për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut në Kuvendin e Malit të Zi.

Aktualisht, ai është Ph.D. në Fakultetin e Shkencave Politike, Departamenti i Teorisë Politike, Universiteti i Malit të Zi. Shoqërues i gjatë i organizatave joqeveritare në fushën e të drejtave të njeriut, aktivitetit euroatlantik dhe qytetar.

Si ish drejtor ekzekutiv i OJQ-së Mogul në Ulqin, ai tashmë është i njohur me aktivitetet e OJQ-ve dhe mbështet aktivitetet e MSJA-së në qytetin e tij të Ulqinit.

DRAGAN HAJDUKOVIĆ

Anëtar i Bordit

Dragan Hajduković është një fizikan malazez i cili që nga fëmijëria është i dashuruar me Ulqinin. Ai punoi si profesor në Beograd dhe është shkencëtar në CERN, Gjenevë / Zvicër. Hulumtimi i tij i fundit flet për luftën kundër qelizave të kancerit dhe pronat gravitacionale të vakumit kuantik.

Është shkrimtar i broshurës “Mali i Zi – drejt shtetit të parë ekologjik” dhe ende ekziston një ëndërr e parealizuar ku Mali i Zi do të bëhet një shembull i praktikës më të mirë të një shoqërie të mençur, të organizuar në mënyrë humane dhe ekonomikisht të pasur.

Ai nuk heq dorë nga ëndrra e tij.

GABRIEL SCHWADERER

Themelues

Edhe më përpara se të studionte Gjeografinë, Gabriel Schwaderer ishte aktiv dhe mbështeti fondacionin për  ruajtjen e natyrës EuroNatur me qellim për të mbrojtur thesaret natyrore të Europes.

Që nga viti 1998 është Drejtor ekzekutiv i EuroNatur me seli në Radolfzell, Gjermani. Për shkak të projekteve të ndryshme ai e njeh shumë mirë rajonin e Ballkanit. Ai u angazhua n.tj. në mbrojtjen e Rrëqebullit ballkanik dhe ariut. Përveç kësaj ai po lobon në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar për ruajtjen e natyrës.

EuroNatur tashmë është aktiv që nga viti 2002 për Ulcin Salina dhe tani udhëheq fushatën #SaveSalina, në të cilën MSJA është një partner.

HONORARY MEMBER
JONATHAN FRANZEN

“The Adriatic Coast is of critical importance to the birds of Europe and Africa, and the Saline Ulcinj is a priceless part of it– a relatively tiny amount of land that serves as a resting and refueling station for hundreds of thousands of migratory birds. If Montenegro is serious about its commitment to the environment, Saline Ulcinj must be preserved and restored. Martin Schneider-Jacoby was a great friend and advocate of nature in the Adriatic, and he loved the Saline Ulcinj. It’s a privilege for me to be part of an association that bears his name.”