MSJA - MISIJA

Neki prijatelji pokojnog dr Marta Schneider-Jacoby su odlučili da osnuju udruženje u čast njegovih zasluga u polju zaštite prirode na Balkanu. Udruženje ima za  cilj  da nastavi rad u okviru zaostavštine Dr. Jacoby-ja na očuvanju ulcinjske Solane i prirodnog nasljeđa u Ulcinju.

Dr. Martin Schneider-Jacoby bio je bio posvećeni biolog i ornitolog koji je zadnje deset godina svog života posvetio istraživanju i zaštiti Ulcinjske solane. Nažalost, Ulcinjska solana je joü uvjek nezaštićena, uprkos ogromnoj važnosti za biodiverzitet čitavog evropskog kontinenta.

Dr Martin Schneider-Jacoby Association (MSJA) ima za cilj podizanje svesti o očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane kao ključnog dijela biodiverziteta u Crnoj Gori i šire. Pored toga, cilj je podstaknuti zajednicu da preduzme neophodne korake za postizanje formalne zaštite Ulcinjske solane kao močvarno stanište od međunarodnog značaja (Ramsar Site).

Ovde možete pogledati naš statut.

Ako vam se sviđa naš rad budite slobodni i potpunite formular za članarstvo.

NAŠA EKIPA
ZENEPA LIKA

Osnivač & Izvršni direktor

Zenepa Lika je 1983 godina migrirala  za Njemačku sa roditeljima. Nakon završene gimnazije upisala je studije ekonomije a potom je odlučila da upiše i studije arhitekture na Bergische Universtät Wuppertal, gdje je diplomrala 2005-te. Jedinstveno prirodno bogatsvo voljenog grada Ulcinja je razlog njene odluke da se vrati u svoj rodni kraj. Raditi za dobrobit svih je njena motivacija. “Dana 04.10.2014 sam prvi put bila na solani i vidjela flamingose. Ta ljepota ne može ostaviti ravnodušnim. S jedne strane imate neopisivo lijep prostor, a sa druge strane u neposrednoj blizini tog blaga stoji nemilosrdna devastacija tradicionalnog preduzeća. Ta ambivalentnost opisuje I stoji kao sinonim za crnogorsko stanje. Baš tim riječima su moji prijatelji opisali njihov doživljaj tokom boravka u Crnoj Gori. Ulcinjska Solana zaslužuje našu pažnju i ljubav.“

GUDRUN STEINACKER

Osnivač

Gudrun Steinacker je penzionisan nemački diplomata. Održala je položaje u SAD, bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Norveškoj, Austriji, Bugarskoj, Makedoniji i Rusiji. Od 2014. do 2016. godine bila je njemački ambasador u Crnoj Gori.

Ona je upoznala doktora Martina Schneider-Jacobyja kao mladog naučnika u Hrvatskoj 1987. godine. Shvatajući nastavljeno uništavanje biološke raznovrsnosti u Ulcinju Salina, koja je bila fokus rada dr Schneider-Jacoby u Crnoj Gori, angažovala je i pomogla u podizanju svest o problemu Salina između diplomatskog kora u Crnoj Gori i evropske političke scene i dovela ih da se uključe u zaštitu Ulcinj Saline.

U znak poštovanja za rad Dr Martin Schneider-Jacoby-ia odlučila je da podrži osnivanje MSJA.

DARKO SAVELJIĆ

Osnivač & Član up. odbora

Darko Saveljić je, između ostalog, osnivač Društva za zaštitu životinja u Podgorici i Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. Biolog je specijalista u oblasti ptica – ornitologija. Specijalizovan je na brojne međunarodne programe u oblasti zaštite ptica i prirode u SAD, Koreji, Indiji, Kanadi, Maroku, EU itd.

On je učesnik i koordinator evropskog atlasa gnjezdarica, Evropske crvene liste Ptice, IBA Crne Gore i predstavnik je Crne Gore u Sekretarijatu AEWA, član je naučnog vijeća na Bonskoj konvenciji.

Od 1999. aktivno se bavi promocijom i zaštitom Ulcinjske solane i  više od 10 godina je aktivno sarađivao sa Dr Martin Schneider- Jacoby-jem.

ADALETA BIBEZIĆ

Član up. odbora

Jedan od najbitnijih razloga mog življenja u Crnoj Gori je ljepota prirode, blizina mora, klima i veliki broj sunčanih sati u toku godine.  Stoga moj angažman oko ulcinjske solane je prirodan sljed onoga što je moja suština. Sačuvati taj prirodni jedinstveni rezervoat i stanište ptica, uz nezaobilaznu proizvodnju soli pozitivno utiče i na cijeli ekosistem i klimatske uslove ovog podneblja. Zaštita Ulcinjske solane i proglašenje iste kao spomenika prirode, tj. očuvanje netaknute Solane je ono čemu ovo društvo strijemi, te se nadam da će moj angažman u ovom društvu dati doprinos i biti dijelotvoran. ″Poštuj prirodu i ono što ona jeste, da bi ti ona dala ono što ti je potrebno″, a rezultati poštovanja ovog principa su kvalitetniji životni uslovi i kvalitetnija turistička ponuda.

DRITAN ABAZOVIĆ

Član up. odbora

Od 2012. godine Dritan Abazović je najmlađi član Skupštine Crne Gore. On je osnivač i potpredsednik političke partije “Ujedinjene Reformske Akcije – URA”.

Član je Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za evropske integracije i Odbora za ljudska prava i slobode u Skupštini Crne Gore.

Trenutno je doktorant na Fakultetu političkih nauka, smjer političke teorije, Univerzitet Crne Gore. Dugogodišnji saradnik nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava, evroatlantskog i građanskog aktivizma.

Kao bivši izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju već je upoznat sa aktivnostima NVO-a i podržava aktivnosti MSJA u svom rodnom gradu Ulcinju.

DRAGAN HAJDUKOVIĆ

Član up. odbora

Dragan Hajduković je crnogorski fizičar koji je zaljubljen u Ulcinj već od djetinstva. Radio je kao profesor u Beogradu i naučnik je u CERN-u, Ženevi / Švajcarskoj. Njegova najnovija istraživanja govore o borbi protiv ćelija raka i gravitacionih osobina kvantnog vakuuma.

Kao pisac brošure “Crna Gora – prema prvoj ekološkoj državi” i dalje ima neizvršeni san gdje će Crna Gora postati primjer najbolje prakse mudrog, ljudsko organizovanog i ekonomski bogatog društva. Ne odustaje od njegovog sna.

GABRIEL SCHWADERER

Osnivač

i prije studiranja geografije Gabriel Schwaderer je bio aktivan i podržao fondaciju za očuvanje prirode EuroNatur u cilju zaštite evropskih prirodnih bogatstava.

Od 1998. godine je direktor EuroNatur-a sa sjedištem u Radolfzellu, Njemačka. Zahvaljujući različitim projektima vrlo dobro poznaje područje Balkana. Bio je angažovan u.o u zaštiti balkanskog risa i medvjeda. Osim toga, on lobira na nacionalnom i međunarodnom nivou za zaštitu prirode.

EuroNatur je već aktivan od 2002. godine za Ulcinjsku Solanu i sada vodi kampanju #SaveSalina, u kojoj je MSJA partner.

POČASNI ČLANOVI
JONATHAN FRANZEN

“The Adriatic Coast is of critical importance to the birds of Europe and Africa, and the Saline Ulcinj is a priceless part of it– a relatively tiny amount of land that serves as a resting and refueling station for hundreds of thousands of migratory birds. If Montenegro is serious about its commitment to the environment, Saline Ulcinj must be preserved and restored. Martin Schneider-Jacoby was a great friend and advocate of nature in the Adriatic, and he loved the Saline Ulcinj. It’s a privilege for me to be part of an association that bears his name.”