Zenepa Lika

ZENEPA LIKA
15. oktobra 1969 god. rođena u Baru / Crnoj Gori. Po završenom 7-mom razredu osnovne škole migrirala je za Njemačku sa roditeljima. Nakon završene gimnazije upisala je studije ekonomije a potom je odlučila da upiše i studije arhitekture na Bergische Universtät Wuppertal, gdje je diplomrala 2005-te na temu “Generaciono stanovanje – Revitalizacija industrijskog postrojenja Deutsche Bahn Opladen”. Govori albanski, crnogorski, njemački i engleski jezik.
Radila je u nekoliko arhitektonskih biroa u Kölnu. U Septembru 2008. godine se vraća u Crnu Goru, gdje provodi 2 godine života. Tokom svog boravka biva angažovana kao glavni arhitekta u EUROPACT doo u Podgorici, te se nakon toga odlučuje da se uključi nevladinom sektoru kao aktivista. Tom prilikom u Ulcinju biva upoznata sa problemima očuvanja prirode, volontira u NVO Zeleni Korak. Zajedno sa istomišljenicima organizovala je izložbu “Volim svoj Grad – E dua qytetin tim !?” koja je posvećena bils prirodnim bogatsvima Ulcinja i okoline i nesavjesnom odnosu građana. Cilj ove izložbe je bilo podizanje građanske svijesti o zanačaju ovog jedinstvenog prostora.
Odlučuje da se vrati za Njemačku 2010 godine., gdje je radila kao samostalni arhitekta na projekte revitalizacije, rekonstrukcije i sanacije postojećih objekata koji su primarno uvrsteni u zavod za kulturno istorijsko nasleđe. Nakon lokalnih izbora u Ulcinju 2014 godine dobija poziv iz Ulcinja na funkciju podpredsjednice Opštine Ulcinj koju prihvata. Krajem juna 2014 godine u Skupštini Opštini Ulcinj jednoglasno se prihvata njeno imenovanje i postaje prva žena u istoriji Ulcinja koja vrši funkciju podpredsjednice. Njen referat je zaštita prirode i urbanizam. Od marta 2015 godine vrši zadatak koordinatora od strane Opštine Ulcinj za zaštitu ulcinjske Solane. Koordinator je radne grupe za praćenje studije zaštite i proglašenja zaštićenim područjem ulcinjske Solane, GreenCultureFesta, koordinator akcija čišćenja Solanskog kanala, Borove Šume itd, kao i član odbora za prvi internationalni simpozium “Kalaja”, koji ima za cilj “održiv razvoj i zaštitu ulcinjskog Starog grada”.
U maju 2016 godine, zajedno sa bivšom ambasadorkom Gudrun Steinacker, Gabriel Schwaderom i Darko Saveljićem osniva Društvo Dr. Martin Schneider-Jacoby.
Jedinstveno prirodno bogatsvo voljenog grada Ulcinja je razlog njene odluke da se vrati u svoj rodni kraj. Raditi za dobrobit svih je njena motivacija. “Dana 04.10.2014 sam prvi put bila na solani i vidjela flamingose. Ta ljepota ne može ostaviti ravnodušnim. Ambivalentnost prostora Solane je sinonim stanja Crne Gore. S jedne strane imate neopisivo lijep proctor, a sa druge strane u neposrednoj blizini tog blaga stoji nemilosrdna devastacija tradicionalnog preduzeća. Ta ambivalentnost opisuje crnogorsko stanje. Baš tim riječima su moji prijatelji opisali doživljaj Crne Gore. Ulcinjska Solana zaslužuje našu pažnju i ljubav.“